1. Iain
  2. MIDI Connections
  3. Thursday, 02 January 2020
  4.  Subscribe via email
I have a Yamaha CLP-220 connected to my laptop (i7, SSD, Windows 10) with a USB MIDI interface. Using BandLab (or MuseScore, or MIDI-OX), only every 10th or so note that I play is recognised on the MIDI channel. It's like there is a 5 second delay from hitting a note to the next one being "transmitted", if that's the correct term, during which no other keys are detected. I tried a MIDI test app on my Android phone, and another USB MIDI cable, and see exactly the same behaviour. I have a MacBook with Garage Band and again, see exactly the same behaviour.

Here are the MIDI interfaces that I've tried:

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0824LG53J
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07TNFDH5L

I'm very new to this form of capture, and may be naive in expecting to be able to plug the cable in and start capturing my playing. Is there something more to this that I'm missing? Or do I have a dodgy cable / laptop / piano / software / drivers?

Any thoughts would be greatly appreciated!
Comment
There are no comments made yet.
Accepted Answer
Accepted Answer Pending Moderation
0
Votes
Undo
It indeed appears that both "DigitalLife" adapters have the same problem, i.e., they are broken by design.
You could ask the "12 months Worry-free Tech support" if those devices are really compliant with the MIDI Electrical Specification, but I guess the only solution is to try a well-known brand, or at least a seller that isn't located in China.
Comment
There are no comments made yet.
Accepted Answer Pending Moderation
0
Votes
Undo
If you press and release a key five seconds apart, does it work?

If you connect the CLP's MIDI OUT to IN with a plain MIDI cable and disable "local control", does it work?
Comment
There are no comments made yet.
Accepted Answer Pending Moderation
0
Votes
Undo
Hi! Thanks for the reply!

Yes, if I press a key, hold it and release after 5 seconds, I get a "Note Down" and a "Note Up" for that note.

I don't have a MIDI to MIDI cable, but will aquire one and try that. Good test, I never thought of that!
Comment
There are no comments made yet.
Accepted Answer Pending Moderation
0
Votes
Undo
Hi Clemens. So, I bought a cheap MIDI cable, connected it to the piano, went into local mode and its works perfectly.

Does that suggest that both my USB interfaces are faulty, do you think?
Comment
There are no comments made yet.
  1. one week ago
  2. MIDI Connections
  3. # 3
Accepted Answer Pending Moderation
0
Votes
Undo
Thanks you ever so much again for taking the time to reply, very much appreciated.

Agreed, looks like I gambled and lost, seeking a cheap alternative to the branded MIDI USB interfaces!
Comment
There are no comments made yet.
  1. one week ago
  2. MIDI Connections
  3. # 4
  • Page :
  • 1


There are no replies made for this post yet.
Be one of the first to reply to this post!